PRIPOROČENI IZVAJALEC VGRADNJE STREŠNIH OKEN VELUX   www.velux.si
velux
knauf
rigips
ursa
armstrong
armstrong

Vgradnja strešnih oken

Za optimalno osvetljenost prostora ni pomembna le velikost oken, pač pa tudi njihova razporeditev. Okna morajo omogočati dobro razpršenost svetlobe in pogled na okolico.

 

Kot vsa okna tudi strešna okna nudijo največ svetlobe tik ob oknu. Glede na namen prostora, z upoštevanjem razporeditve pohištva, jih tudi razporejamo.


Širina strešnih oken

 

Širino strešnih oken določa razdalja med špirovci. Pri novogradnjah se položaj in velikost strešnih oken lahko predvidi, zato se na teh mestih razdalja prilagodi. V kolikor pa je obstoječa razdalja med špirovci premajhna za vgradnjo dovolj velikega strešnega okna, obstajata dve rešitvi: ali zagotovite dovolj prostora za vgradnjo večjega okna z izdelavo menjalnika ali pa vgradite dve ožji okni v kombinaciji med dva obstoječa špirovca. Tako bo prostor dovolj svetel in atraktiven.

 

Vodotesnost

 

Pri vgradnji strešnih oken je pomemben vsak najmanjši detajl. Za vodotesen spoj med kritino, strešno konstrukcijo in oknom so potrebne obrobe. Tip obrobe je odvisen od vrste strešne kritine in posamezne ali skupinske vgradnje strešnih oken. Pri vgradnji je potrebno priključiti tudi sekundarno kritino na strešno okno. Pri boljših proizvajalci strešnih oken je to rešeno s paketom imenovanim sekundarni priklop.

 

Toplotna izolativnost

 

Smo v času, ko je potrebno razmišljati o prihrankih energije na vsakem koraku. Da bi se zagotovila učinkovita toplotna izolativnost enakomerno okoli celega okna so proizvajalci strešnih oken razvili izolacijski okvir.

 

Radiator

 

Grelna telesa v prostoru morajo biti postavljena pod strešno okno. Toplota iz radiatorja se dviguje, potuje po okenskem steklu in ga segreva.

 

Pravilno izdelane špalete

 

Špalete morajo biti izdelane tako, da topel zrak iz radiatorja lahko kroži mimo okenskega stekla in ga s tem segreva. Špaleta mora biti spodaj zaključena vertikalno, zgoraj pa vodoravno. V primeru izdelave strešnega okna s polico mora biti tudi v tem primeru omogočen dostop toplega zraka do stekla pod polico.

 

Senčila

 

Široka paleta senčil VELUX za dekoracijo in zaščito poveča atraktivnost in kakovost bivalnega ali delovnega prostora.

Pri izboru je potrebno upoštevati namen prostora in njegovo lego glede na sonce. Na primer v prostorih, kjer je potrebna natančna regulacija smeri in količine svetlobe, je priporočljiva žaluzija, za zaščito pred sončno toploto pa zunanje senčilo.