PRIPOROČENI IZVAJALEC VGRADNJE STREŠNIH OKEN VELUX   www.velux.si
velux
knauf
rigips
ursa
armstrong
armstrong

Suhomontažna gradnja

Suhomontažna gradnja je sistem izvedbe zaključnih del v gradbeništvu.

 • Izdeluje se s pritrjevanjem različnih mavčnih plošč na lahke kovinske podkonstrukcije.
 • V kombinaciji z izolacijskimi materiali izpolnjuje najvišje zahteve bivalnega udobja.
 • Nizka teža suhomontažnih konstrukcij ne obremenjuje nosilnih konstrukcij.
 • Minimalno onesnaženje prostorov in poraba časa omogočajo izvedbo ob najmanjših motnjah za obstoječe uporabnike zgradbe.
 • Za izdelovanje sanitarij so predvidene vodoodporne mavčne plošče, na katere se lahko lepi keramične ploščice po želji uporabnika.
 • Z uporabo ognjeodpornih plošč je možno zagotoviti visoko stopnjo požarne varnosti, celo F-90 (90 minut ognjevzdržnosti).
 • Površina mavčnih plošč se pleska z običajnimi notranjimi zidnimi barvami, zato je njihovo vzdrževanje cenejše in bivalnemu okolju prijetno.

Montažni stropi

Na kovinsko podkonstrukcijo privijačimo mavčne plošče. Podkonstrukcija je vpeta v primarni strop in je spuščena na željeno višino. Stiki plošč se izravnajo z izravnalno maso. Izgled mavčnega stropa je enak klasičnemu. Lahko ga pleskamo po želji, zato je zelo primeren tudi za stanovanjske objekte.

Med primarni in spuščen strop lahko položimo različne izolacije. Na voljo so tudi posebni stropi za telovadnice in večnamenske dvorane, ki so odporni na udarce z žogo.

Akustični stropi pa so primerni za različne zvočne zaščite. Zelo pogosto se uporabljajo požarno odporni stropi, ki prenesejo požarno obremenitev s spodnje strani F30 – F60 (30 – 60min), odvisno od načina montaže.

 • Armstrong
 • Rigips

Stenske obloge

 • pri novogradnjah
 • pri vlažnih stenah

S kovinsko konstrukcijo in uporabo vlagoodpornih mavčnih plošč se odmaknemo od vlažnega zidu in preprečimo vlago. Stenske obloge nudijo tudi toplotno zaščito, poleg tega z ognjeodpornimi ploščami izboljšamo požarno varnost.

Postopek izdelave:

 • pritrjevanje plošč na podkonstrukcije, ali
 • lepljenje plošč na masivno podlago (zid), kar nadomešča ometanje zidu.

Predelne stene

Konstrukcija je običajno izdelana iz pocinkanih profilov, lahko pa je tudi lesena.  Z vsake strani so privijačene mavčne plošče, vmes je izolacija in različne instalacije.

Tako izdelane stene služijo različnim namenom, zato so tudi različnih širin ter enojno ali večplastno obložene z mavčnimi ploščami. Za kopalnice in zidove, kjer bi radi preprečili vlažnost, se uporabljajo vlagoodporne plošče. Ognjevarne predelne stene pa zagotavljajo varnost pred požarom. Na mavčne stene se lahko lepi keramične ploščice ali druge obloge.

Enako kot pri stropnih in stenskih oblogah, se lahko uporablja ognjevarne in vodoodporne mavčne plošče kot tudi zvočno zaščito, odvisno od potreb in namembnosti prostorov.

Izolacija

S pravilno izbiro toplotne izolacije lahko v zimskem času preprečimo prehitro ohlajanje stavbe, poleti pa prehitro segrevanje. Materiali imajo sposobnost sprejemanja in oddajanja vodne pare, kar izboljša mikro klimo v prostoru, prehod toplote v poletnem času se bistveno podaljša, pozimi pa se nam prostor kljub nizkim zunanjim temperaturam čez noč ne ohladi. Običajno se pri suhomontaži za izolacijo uporablja steklena volna različnih debelin.

Danes so energijsko varčna zasteklitev, izolacijski materiali in zračno neprepustne obloge narejeni tako, da ohranjajo sobe tople, vendar pa je hkrati v prostor ujeta tudi vlaga. Sami morate poskrbeti za zadostno prezračevanje in primerno sobno temperaturo, če se hočete izogniti zračni vlagi.

Notranja obdelava strešnih oken

Pravilno oblikovane notranje obloge veliko pripomorejo h kakovosti bivanja v mansardi. Prednosti so: boljša osvetljenost prostorov, lažje upravljanje oken in pretok zraka tik ob oknu, kar zmanjšuje možnost nastanka kondenzacije.

Prvo pravilo pri izdelavi notranjih oblog je: spodnja obloga naj bo vertikalna, zgornja pa horizontalna. Tako svetlobi zagotovimo največji vpadni kot in kar je še pomembneje, omogočimo nemoten pretok zraka tik ob oknu. Ker pa takšna oblika oblog ni vedno izvedljiva, so na skicah prikazane še druge priporočljive izvedbe.